Selasa, 9 Jun 2009

BILA SUSAH INGAT TUHAN ?

'Agama Menjadi Kekuatan' - Krisis ekonomi, pengangguran punca ramai cari ketenangan mendekati agama. Itu yang aku baca pada salah satu keratan sebuah akhbar. Tak silap aku 2 minggu lepas. Aku bertanya pada diri sendiri adakah konsep ketuhanan hanya dipegang, dipercayai dan dianuti setelah bila manusia ditimpa kesusahan, malapetaka, kecelakaan atau bala?.Adakah konsep ketuhanan tidak relevan jika kita semua sedang berbahagia, bila kita sedang berkuasa, bila kekayaan melimpah ruah, bila kita dipuji dan disanjung, bila kita diberi kesihatan yang baik ?

Berbalik pada aku sebagai manusia yang menganuti agama Islam yang mengakui dan menyakini bahawa Allah wajib disembah dan Muhammad adalah Rasul Pesuruh Allah, mengapa kita mesti ada perasaan berkeluh resah dan berputus asa dengan dugaan yang diberi olehNya ? Aku akui iman aku tak seteguh mana dan mudah rapuh. Kadang-kadang aku juga ada berkeluh resah dan berputus asa. Inilah yang orang tua-tua kata islam baka dan walaupun aku ini islam baka tetapi aku berusaha mempercayai untuk redha menerima ketentuanNya bagi menguji keimanan aku terutama tahap kesabaran aku. Aku juga berusaha untuk mengikuti jalan yang lurus.

Firman Allah bermaksud: '"Apakah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata, " Kami beriman," sedangkan mereka belum diuji (bagi membuktikan keimanan mereka)?" - (Surah Al -'Ankabut, ayat 2)

Firman Allah lagi bermaksud: "Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tidak akan berputus asa dari rahmat Allah melainkan orang kafir sahaja " - (Surah Yusof, ayat 87)


Ada satu artikel kompilasi dari blog (intim.wordpress) yang menarik perhatian aku. Artikel itu menyebut -:


'Apabila seseorang itu tiba-tiba mendapat kesusahan, kegagalan dalam perkara tertentu atau ditimpa musibah berat dalam kehidupan, mereka menganggap Allah sudah tidak sayangkan mereka. Lebih jauh daripada itu, ada berani mengatakan Allah telah berlaku zalim kerana diberikan kesusahan.


Anggapan demikian tidak benar. Mereka tidak sepatutnya berprasangka tidak baik terhadap Allah. Sesungguhnya Allah tidak pernah sekali-kali menganiaya atau berlaku zalim kepada hamba-Nya. Allah sentiasa bersifat Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah tetap memberi kurnia dan rahmat-Nya kepada semua umat Nabi Muhammad SAW.


Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak berbuat zalim kepada manusia sedikit pun tetapi manusia itulah yang berbuat zalim kepada diri mereka sendiri.” (Surah Yunus, ayat 44)

Firman Allah lagi yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah tidak menganiaya seorang pun walaupun sebesar zarah.” (Surah An-Nisa’, ayat 40)


Sebenarnya jika ada kepayahan dan kegagalan berdepan dengan sesuatu perkara yang mungkin membuat kita kecewa dan putus asa, itu adalah pengajaran. Ada sesuatu yang perlu kita renungkan dan sekali gus pelajari daripada kepayahan atau kegagalan itu kerana pasti ada hikmah di sebaliknya.


Menurut Jaddal Atiff dalam tulisannya, hikmah adalah sesuatu yang tersirat di sebalik tersurat. Hikmah dikurniakan sebagai hadiah paling besar dengan satu ujian. Hikmah hanya dapat ditempa oleh didikan langsung daripada Allah melalui ujian-Nya.


Sehubungan itu, bagi orang beriman, ujian bukanlah sesuatu yang negatif kerana Allah sentiasa mempunyai maksud baik di sebaliknya. Malah dalam keadaan seorang hamba itu berdosa sekalipun, ujian didatangkan-Nya sebagai satu pengampunan. Sementara dalam keadaan taat, ujian didatangkan untuk meningkatkan darjat. Musibah tidak datang begitu saja tanpa ujian. Allah menurunkan musibah (besar atau kecil) untuk menguji hamba-Nya sejauh mana mereka tabah, sabar dan reda.


Imam Inu Qayyim al-Jauziyah berkata, ada ujian untuk kesabaran, ujian untuk bersyukur, ujian untuk memberi petunjuk, ujian sebagai hukuman, ujian sebagai cubaan, ujian untuk memajukan diri dan ujian supaya mendapat pahala. Siapa yang tidak merasakan ujian atau musibah, maka dia tidak mengetahui tahap nilai dirinya.


Allah berfirman yang bermaksud: “Dan demi sesungguhnya! Kami tetap menguji kamu (wahai orang mengaku beriman) sehingga ternyata pengetahuan Kami adanya orang yang berjuang dari kalangan kamu dan orang yang sabar (dalam menjalankan perintah Kami) dan (sehingga) Kami dapat mengesahkan (benar atau tidaknya) berita keadaan kamu.” (Surah Muhammad, ayat 31)


Pernah suatu hari, Saad bin Abi Waqash berkata: “Aku bertanya kepada Rasulullah SAW, siapakah yang paling berat cubaannya? Rasul menjawab: Para nabi, kemudian yang seperti mereka dan yang seperti mereka. Seseorang akan diuji sesuai dengan kadar agamanya; jika agamanya bagus di dalam lubuk hatinya, maka dia akan menjadi orang yang berat ujiannya, dan jika dalam agamanya agak tipis, maka sesuai dengan itu pula ujiannya. Begitulah ujian hidup, ia akan terus bersama seorang hamba, sehingga ketika ujian itu pergi meninggalkannya, maka dia bebas berjalan di muka bumi ini tanpa ada kesalahan lagi.” (Hadis riwayat Tirmizi)


Sementara itu, Anas meriwayatkan: “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, sesungguhnya Allah berfirman: “Jika Aku menguji hamba-Ku dengan dua benda yang paling dia sayangi, lalu dia bersabar menghadapinya, maka Aku akan menggantikan keduanya dengan syurga. Yang dimaksudkan dua benda itu adalah kedua matanya.” (Hadis riwayat Bukhari)


Jelaslah Allah menimpakan musibah kepada seseorang anak Adam itu ada hikmah dan ujian-Nya. Justeru itu sesiapa yang ditimpa musibah hendaklah sabar menghadapinya.


Firman Allah yang bermaksud: “(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal dan sesungguhnya Kami membalas orang sabar dengan memberikan pahala lebih baik dari apa yang mereka kerjakan.” (Surah An-Nahl, ayat 96)


Oleh itu, apabila berhadapan ujian, jangan buruk sangka sebaliknya hadapinya dengan reda serta keyakinan bahawa selepas kesusahan itu akan ada kemudahan menanti.' -


Itulah aku kena yakin ini semua ada hikmah yang tak ternilai yang bukannya untuk meresahkan jiwa-jiwa kita semua termasuk aku. Setiap masalah ada penyelesaiannya. Semuanya berbalik pada rezeki dan cara hidup kita sama ada Allah redha akan kita atau tidak. Kita kena selalu ikhtiar. Tak rugi pun.


Kegawatan ekonomi dan masalah pengangguran ini pun adalah satu ujian untuk kita meningkatkan keimanan dan ketaqwaan terutama ujian peringatan kepada pemerintah. Berbalik pada persoalan-persoalan aku di atas seharusnya aku kena mengakui rata-rata umat manusia hanya akan sedari agama adalah kekuatan ketika didatangi kesusahan.Nota : Dengarlah bacaan surah Ar Rahman ini.2 ulasan:

  1. tetapi ada juga yang putus harapan langsung rajuk membawa diri menjauhi Dia.

    BalasPadam
  2. yes bro..amatlah rugi bagi sesiapa yang menjauhi Dia..

    BalasPadam